Orthodox jongerenkoor “Ensemble Vocal Malinine” uit Parijs in concert te Brugge

Het koor "Ensemble vocal Malinine"

Brugge – Op zaterdag 6 februari 2010 heeft de Orthodoxe Parochie van Brugge het orthodox jongerenkoor “Ensemble Vocal Malinine” onthaald. Het ensemble bestaat uit een achttal jongeren uit Parijs. Het concert had plaats in de Sint-Jacobskerk te Brugge en werd ingericht door de orthodoxe parochie van de HH. Konstantijn en Helena te Brugge.

Matthieu Malinine

Zowat 450 personen kwamen luisteren en meebidden, en genoten er van de prachtige hymnen gebracht door de wonderbaarlijke stemmen van deze jongeren.

Het “Ensemble Vocal Malinine” bracht een originele benadering van de orthodoxe liturgische muziek. Het vertolkt een hele reeks hymnen en gebeden in polyfonie (4-stemmig, sommige hymnen 5- of meerstemmig)
en wordt niet begeleid door muziekinstrumenten. Het ensemble bestaat uitsluitend uit orthodoxe jongeren uit de Parijse regio, nakomelingen van Russische vluchtelingen na de Revolutie van 1917.

Het ensemble staat onder leiding van Mathieu Malinine. De overige zangers zijn: Tatiana Sollogoub en Anastasia Becchio (sopraan); Lucile Smirnov en Isabelle Kourdukoff (alto), Mathieu Malinine en Alexis Guyot (tenor); en Cyrille Sollogoub en Marc Sollogoub (bas). Het koor zong er hoofdzakelijk in het Kerkslavisch en het Frans.

Bisschop Athenagoras van Sinope

Bisschop Athenagoras van Sinope hield er in naam van de parochie het welkomswoord en gaf er deskundige uitleg over de liturgische muziek in de Orthodoxe Kerk.

Hij verwelkomde er ook enkele personaliteiten waaronder dhr. Paul Breyne, Gouverneur van de Provincie West-Vlaanderen; dhr. Bernard De Cuyper, Schepen van de Stad Brugge en tevens ook lid van de Provincieraad; dhr. Albert Raes, ere-consul van Marokko en gewezen Hoofd van de Dienst Staatsveiligheid; Kanunnik en Professor Adelbert Denaux, voorzitter van de vzw Oecumene Brugge; alsook E.H. Jan Tilleman, Pastoor van de Sint-Salvatorkathedraal te Brugge.

Het ensemble begon zijn concert met hymnen uit de Vespers en de Metten, en vervolgens uit de Goddelijke Liturgie. Vader Bernard Peckstadt zong er de Vredesektenie, beantwoord door het koor met ‘Gospodi pomilui’ of ‘Heer ontferm U’.

Het tweede deel bestond eerst en vooral uit hymnen van het Feest van Kerstmis, de Geboorte van onze Heer Jezus Christus, gevolgd van hymnen uit de Grote Vasten, waaronder de prachtige hymne ‘De Edele Jozef’. Daarna volgden vreugdevolle gezangen van Pasen, met o.a. de aankondiging van de Opstanding van Christus, “Dat God verrijze…”dat tevens voorgezongen werd door Vader Bernard en beantwoord werd met het Paastroparion dat er gezongen werd in verschillende talen.

Als bis-nummers zong het ensemble het wondermooie Groot Prokimen dat op Pasen en Pinksteren gezongen wordt tijdens de Tweede Vespers, nl. “Welke God is groot als onze God”; alsook het Onze Vader naar Kedrov.

Dat het een succes was daar kunnen al diegenen die er waren van getuigen. Het was echt de hemel op aarde! Wij ontvingen heel veel positieve commentaren en velen vroegen ons: “hopelijk tot volgend jaar bij een nieuw concert”. Ook de koorleden drukten hun groot genoegen uit van hun weekendje in hartje Vlaanderen en vooral van de geestelijke en vriendschappelijke band tussen hen en onze Parochie. Want inderdaad heeft het ensemble de volgende dag de Pontificale Goddelijke Liturgie opgeluisterd, Liturgie die voorgegaan werd door Bisschop Athenagoras van Sinope in concelebratie met Vader Bernard Peckstadt.

We hopen weldra één of twee CD’s van het concert en de Goddelijke Liturgie te kunnen aanbieden, alsook een DVD. Wie interesse heeft in deze opnamen kan nu reeds zijn naam opgeven bij Vader Bernard, rector van de orthodoxe parochie van Brugge.

Tenslotte dank aan allen voor het welslagen van dit initiatief.

Advertenties

Eén reactie

  1. Zodra U meer nieuws hebt over publicatie cd
    ensemble vocal Malinine , laat mij iets weten.
    Met dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: